måndag 7 september 2009

Musikerlivets fördelar och nackdelar för en lärare.

I mitt förra liv var jag musiker. I nio år sjöng jag ihop till räkningarna och hade riktigt kul i ganska många av de åren. Sedan blev jag slutligen allt tröttare på den världen (för det är en helt separat värld, precis som skolan också är det) och bestämde mig för att skaffa mig en universitetsutbildning och en stadig månadslön. Frilansandet kräver is i magen och jag hade fått nog av den kylan och av... hela grejen.
Nu är jag lärare. Sedan ca nio år (också). Jag tänker ibland på min musikerbakgrund och vilka fördelar och nackdelar den för med sig.
FÖRDELAR:
- Scenvana. Jodå, det ÄR en scen. Lärare gillar att vara i centrum, hålla låda och få applåder. Låt ingen av dem lura i er något annat!
- Pondus. Om man har spelat ensam som trubadur i en hotellbar full av skogshuggare och andra otämjda, ganska berusade män så är det inga större problem att ha kontroll över en samling åttor!
-Improvisationsträning. Lärare som säger att de alltid kommer förberedda till alla sina lektioner ljuger också. Så är det bara. Dessutom kan en genomplanerad lektion visa sig vara värdelös efter de första tio minuterna och då gäller det att lägga sina kopierade högar åt sidan och tänka om snabbt som attan!
-Självförtroende. Man får lära sig att man är bra även om just den senaste spelningen gick åt helvete. Sådant kan t.o.m. ändra sig på samma kväll! Ett bord går och ett annat kommer och genast är man bäst i stan!
-Jargongvana (och krogvärldens jargong är inget för blyga). Inget får mig att rodna. INGET! Jag skämtar inte. Många tuffa pojkar har utmanat mig och förlorat stort! Jodå röda kinder har uppenbarat sig i mitt klassrum, men det har inte varit mina!
NACKDELAR:
-Nattvanor. Det är så förbannat svårt att komma i säng! Att lägga sig före 22 känns som ett personligt straff! Så jag ignorerar mitt faktiska schema och kommer igång vid datorn vid ca 23. Det visar sig att 5-6 h sömn under en längre period blir ett straff i sig. Svårt att lära sig den läxan.
... se där! Klockan är 00.47 och här sitter jag... hrm. OK då! Jag ger mig och går i säng!

2 kommentarer:

  1. Hurra vad glad jag är för att du bloggar från Drömfabriken!
    Mera!!
    MERA!!

    SvaraRadera
  2. Tack för det! uppmuntran från en bloggstjärna som du betyder mycket!

    SvaraRadera