lördag 26 december 2009

Jullov

När jag nu loggar in för att skriva lite så ser jag hur länge sedan förra inlägget skrevs. Det om något är ett tecken på hur de sista veckorna på terminerna ser ut för oss högstadielärare. De går fort och det är MYCKET att göra! Men jag har varit med om värre sista veckor.

Just denna termin startade vi en tradition som jag lovar att vi kommer att hålla fast vid från och med nu. Lugnare korridorer och lärare har vi väl aldrig haft just den tiden! Vi lade in en vecka med "elevens val" precis innan avslutningsdagarna (istället för att ha en timme varje vecka) där vi erbjöd olika grupper: Skoltidning, Julshow, pepparkaksbak med matte, idrott, Bild&slöjd, mm och så pysslades det med detta. Inga vanliga lektioner, inga bråk startade ev ren leda och utmattning, betygen satta. Ren julefröjd!

Jag hade hand om julhowen så visst hade jag fullt upp men det var KUL! Och julshow blev det! Vi spelade upp på avslutningsdagen och det gick bra! Ungarna hade kommit på grundmanus själva, målat fina kulisser och övat julsånger. I en perfekt värld hade jag velat haft mer tid på mig för att hinna coacha sångnumren lite men vi hade bara 4 1/2 h per dag så det hanns inte med. Allt jag hann var att stryka ett helt omöjligt (pga tondövhet) solo men det fick jag lida för. Killen som är kär i soloaspiranten invände en hel del (vilket var rörande i sig eftersom vem som helst kunde höra att framträdandet var ren katastrof) men jag var obarmhärtig! Lite "Idol" känsla där ett ögonblick.

Så Julterminen avslutades på bästa möjliga sätt detta år - förutom på en punkt. Absolut sista dagen på jullovet hade komunnen gett direktiv att det skulle vara en "riktig" skoldag med lunch.
Eftersom vi hade haft svårt att uppskatta hur lång tid julshowen skulle ta så satt vi där plötsligt med 6 klasser utan något att göra i en timme innan vi fick gå på lunch! Samling i klassrummen och betygsutdelning innan hemgång hade varit perfekt! Men nu var det alltså inte tillåtet. Hur beslutsfattarna på kommunnivå tänkte i just detta ärende kommer jag aldrig att förstå. Vad jag däremot förstår är att ingen av dem inser hur det funkar på en skola på avslutningsdagen!

Vad vi gjorde?
Jag och mina två medmentorer för niorna tog in våra ungar i datasalen och lät dem spela dataspel! Resten av året är vi på dem som iglar om att de absolut INTE får spela dataspel (närmare bestämt "Counter Strike" ) när de är i datasalen så var detta en Stor Hit! Timmen flög iväg och jag och mina kollegor hoppas att kommunen är nöjda med oss!

Och NU: Tre veckors JULLOV!2 kommentarer:

  1. A teacher has got to do what a teacher has got to do.
    Hoppas du har ett skönt lov!

    SvaraRadera
  2. Tack Nilla!
    Jag önskar dig detsamma!

    SvaraRadera