torsdag 3 december 2009

Dagens skörd & ett brandtal

Under en och samma lektion nu under eftermiddagen samlade jag in 3 mobiltelefoner (som det knappades på under genomgången) och tre mössor. Tre av varje. På en lektion.

Att sms:a eller fibbla med annat på mobilen under lektionen är för mig samma sak som att syssla med annat än det man ska. Lyssna, jobba, skriva... t.ex. Alltså plockar jag blixtsnabbt och hänsynslöst på mig mobiler som är framme och stoppar i egen ficka innan eleverna ens har uppfattat att jag befann mig i den delen av klassrummet. Ja, det är inte så att jag är speciellt tyst och smidig. De är bara helt försjunkna i vad det nu är för livsviktigt som för tillfället pågår i den älskade mobilen. Varje gång en mobiltelefon glider ner i min ficka förundras jag över hur någon tänkande varelse som är så kär i sin ägodel olovandes kan ta upp och vifta med den om en klasskamrat just blivit av med sin två minuter tidigare av samma anledning!

Alltså: mobiltelefonregeln - inga problem. Count on me!

Mössorna däremot... det är en ren plåga för mig! Jag gör det för att jag måste. Jag gör det för att "vi" har bestämt på skolan att detta är regeln. Och vi måste alla ha samma regler. Jag håller på att bli galen av att hålla efter mösshelvetet! Och därför gick jag igång lite efter att ha läst en rapport från ledningsmötet där man hade pratat om att eleverna har ytterkläder på sig i klassrummen (och att dessa kläder dras med ner i matsalen). Skrev ett mail.

"Idag undrade arbetslaget om varför det inte skett en slutgiltig revidering av trivselreglerna. Vi hade ju kommit överens om att eleverna skulle få ta bort mössregeln tillsammans med ev andra ändringar. I min mening måste detta ske innan Jullovet eftersom det lovades hända efter höstlovet. Dessutom har vi faktiskt jobbat seriöst i klasserna med en utvärdering och förslag till revidering av dessa regler.
Jag vet inte vad uppgiften grundar sig på att det är "snarare en regel än undantag att några elever har på sig ytterkläder på lektionerna". Jag efterlever ytterklädsreglerna så att jag blir blå i ansiktet varje dag, varje lektion och flera gånger varje lektion! Jag har 9 års lärarerfarenhet och 95 p i engelska men står i alla fall och spenderar en alldeles för hög procent av mina lektioner med att tjata mössorna av ovilliga elevers huvuden! Om och om igen. Detta gör mig vansinnig snart! Av lojalitet till regeln (tvärs emot framtidsforskares rön och mina egna åsikter) står jag där och tjatar men jag orkar inte mycket längre! Det känns ovärdigt min yrkesesroll och min passion för att undervisa och utveckla mina elevers språkkunskaper att lägga så här mycket energi och tid på en sådan ickefråga. I min mening ser jag rent löjlig ut när jag återigen kräver att en elev tar av sig mössan, mitt i en föreläsning eller under ett arbetspass. Hjälp mig att snart få slippa detta!"

Enough said.

4 kommentarer:

 1. Kan bara le åt mobiltelefonerna och hur eleverna resonerar!!
  På min skola har vi börjat med luciatränandet. Det innebar att sju stycken av "mina" killar (år 6) valde att inte vara med utan ha vanliga lektioner istället. Någonstans blev det en miss och de blev utan lärare. Naturligtvis börjar de då spela INNEBANDY i klassrummet!!!!!
  -Jamen vi hade ju ingen lärare!!!!
  Ehe??!!
  Lycka till med dina mössor!!
  /Mattemamman

  SvaraRadera
 2. Tack, mattemamman!
  Din bandyhistoria är ju också en klassiker (även om "sportaktviteten" kanske ändras!
  Jag ska uppdatera om mössorna. Den dagen de nya reglerna är genomförda ska jag skåla i champagne - och eventuellt ta på en egen mössa!

  SvaraRadera
 3. Skit i mössorna! Det gör jag. Som du säger, vi ska använda vår tid till det vi är utbildade att göra och dit hör inte att tjata av dem kläder.
  Mobilerna säger jag ibland till om när jag ser att de använder dem, men den generation som nu växer upp kommer förmodligen använda sina mobiltelefoner simultant med annat de gör hela livet.

  SvaraRadera
 4. Tack Nilla (och Välkommen hit)!
  Du har nog rätt om mobilerna. De verkar fastväxta i händerna på dem och de får ren abstinens om man tar dem ifrån dem.

  SvaraRadera