måndag 23 november 2009

Bostadsrättsföreningen Pepparkakan.


Snart ska vi ha en vecka med "Elevens val". Det blir olika aktiviteter som alla elever i sexan till nian kommer att jobba med i blandade grupper. Det händer inte ofta och känns jättekul!

Vi ska sex olika aktiviteter och en av dem har matte och teknik kombinerat med pepparkaksbakning. Vilket är en mycket bra idé.
Idag på morgonen presenterades alla aktiviteter för våra mentorsklasser på klassmötena. Jag läste högt om målen som eleverna kommer att ha uppnått efter en veckas pepparkaksmatte. Sist stod det: "Du har fått kunskap om boendeformer i Sverige ur ett historiskt perspektiv.( Mål i ämnet teknik)"

Jag försökte att vara lite morgonrolig och sade "Jo, för att på 1700-talet levde ju alla i Sverige i pepparkakshus." En av våra elever hajade till och sade: "Gjorde de?" Vi utgick från att han skojade så ingen svarade egentligen utan bara log stilla men eleven frågade uppriktigt förvånat vidare till alla runt omkring och ännu en gång till mig. "Gjorde man det? På riktigt?"

När en elev i nian (som gärna ser sig som en av de coola killarna) på största allvar ställer en sådan fråga är det inte lätt att veta hur man ska reagera. Han står där, på kanten till bråddjupet av förlorad stolthet och bortgjordhet och balanserar. Jag vet i detta läge uppriktigt inte vad min nästa replik ska vara.

Den kommer inte från mig. En annan elev säger stilla "Jo, det är sant. Och Hans och Greta är baserad på en sann historia."


2 kommentarer:

 1. Ha ha ha ha! Vilket underbart svar!

  Min fråga;
  Kunde du hålla dig för skratt?

  Gick det en heder förlorad?

  SvaraRadera
 2. nej, det gick faktiskt inte.Men jag var så diskret jag kunde och det hela passerade förvånansvärt smidigt förbi. Coola killen är intakt, tror jag.

  SvaraRadera