onsdag 8 september 2010

Vad ska du bli när du blir stor?Jag sitter i utvecklingssamtal med mina nior. Nior igen alltså, men på den nya skolan. Och vi pratar om vilken linje de vill gå på gymnasiet, vad de kanske vill bli, vilka ämnen de har lätt för och vilka de har svårare för. Vi pratar om hur många poäng de måste få ihop för att komma in på den linje de vill och annat stressfullt, vuxet och överväldigande.

Samtalen varierar. En del har vägen klar för sig.
-Jodå, jag ska bli bilmekaniker. Specialistmekaniker. Amerikanare, veteranbilar och sånt.
Mamman och pappan äger ett åkeri och killen (för det är det ju) vet redan hur man tar isär och sätter ihop en motor. Med förbundna ögon. Han har dessutom bra betyg. Riktigt bra. Och ska bli egen företagare. Bilmekaniker alltså.

Han och mamman berättade om en lärare förra året som försökte peppa honom att söka gymnasielinjer där hans höga poäng skulle få in honom ganska lätt. Men... han vet ju redan vad han vill bli. Och han kommer säkert att tjäna en hel del mer pengar än många av de akademiker som går ut från den rekommenderade gymnasielinjen och högskoleutbildningen efter det. Men han kommer "bara" att vara bilmekaniker och många akademiker som kommer till hans verkstad kommer att ha en bild av honom som en trevlig kille som är bra på att arbeta med händerna och säkert inte var speciellt bra i skolan. Jag skulle säkert själv kunna vara en av de akademikerna. Det måste jag erkänna.

Men nu sitter jag på mer information om den här killen och allt jag kan göra är därför att gratulera honom till att ha hittat sin passion så tidigt i livet.

Vi pratade lite om engelskan. Det var det enda ämnet han egentligen kunde tänka sig att kämpa lite med för att utveckla sig mer i eftersom det säkerligen skulle kunna vara en stor del av hans framtida yrke och kundkontakter. Han har haft otur med lärare som har varit borta mycket och bytts ut ofta. Jag rådde honom att ta saken i egna händer. T-ex kunde han se till att alltid ha en engelsk bok på gång. Jag hejdade mig när jag såg hans och mammans ansiktsuttryck.
-Jaha, du gillar inte att läsa böcker?
-Nej.
-Du läser inte?
-Nej.
-Aldrig en bok?
-Nej. det enda jag läser är de där tjocka specialisttidningarna om bilar, motorer och motorsport.
-Aha. Inget annat?
-Nej. Men det är klart. De är ju på engelska.

Grattis alltså. 

Senare, samma dag träffar jag en pojke i samma klass. Vi pratar lite om hans drömmar och mål. Jag berättar lite om intagningen på gymnasiet och poängsystemet. Som om han var införstådd med vad jag talar om. Då visar det sig att detta egentligen är en mycket liten pojke som är helt tagen på sängen av allt detta vuxna som plötsligt uppenbarar sig i hans liv.
-Hur är det egentligen på gymnasiet? Vad gör man där? Har man lektioner? Är det som här?
Allt han vet är att han vill spela musik. Jag tänker att det här året kommer att gå i racerfart och han kommer nog att bli lite åksjuk.

På bussen till jobbet samma morgon hade jag stött på ännu en reflektion framkallad av veckans utvecklingssamtal. Det var tonåringarna i sätena bakom mig som pratade om framtid och yrkesval. Eller i alla fall den ena. Den andra hade bara en sak att säga:
- Ja, jag tänker inte bli en sån där jävla hemmafru i alla fall!!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar