måndag 12 oktober 2009

FRANSKA KORT

Idag satt de kvittrande utanför mitt klassrum - de nya sexorna. De nya fransksexorna. De har provat på alla tre språk sedan skolstarten i augusti och har nu gjort sitt val för resten av högstadiet. Och förhoppningsvis gymnasiet också. Där kommer de ju i så fall få höga poäng inför högskolan genom sitt språkval. En ny grej som regeringen har infört för att stärka de moderna språken i skolan.

Men det är inte därför mina nybörjarelever står där och kvittrar. De tycker att det ska bli så KUUUUL! Att äntligen få börja på riktigt, att få lära sig en massa nya ord, att få prata franska att... ja, man blir riktigt rörd. De har verkligen sett fram emot sin tid med mig och franskan och de är glada och vetgiriga och ber mig ivrigt om läxa till nästa lektion. Jag lyckades hålla kvar glädjen hela lektionen. Nu ber jag till alla språkgudar att jag ska hitta vägen genom grundskolan med dessa fantastiska ungar så att glädjen även finns när vi går på sommarlov i nian.

Kära, goda språkgudar - och språkgudinnor!
Gör mig lika ivrig och lycklig över att kunna det här vackra språket som talas i de där fantastiska länderna så att mina elever förstår att det är värt all tid och kraft som det faktiskt tar att behärska det.

Låt mig inte glömma känslan det ger att kunna småprata med en taxichaufför när han kör alldeles för fort genom Paris gator, att kunna beställa en café crème på ett gammalt café en tidig morgon vid floden och att kunna läsa böcker som "La vie devant soi" och "Le Petit Prince" och förstå och njuta av orden. Låt mig inte glömma hur det är att två på natten obehindrat kunna beställa en crêpe med nutella på en trottoar (som är ett franskt ord) och sedan promenera resten av vägen hem till hotellet där man småpratar en stund med nattportieren innan man stupar i säng. Låt mig inte glömma hur det är att inte bara kyssa en fransk pojke på besök i sverige en sommar utan även kunna prata med honom. Sparsamt mellan kyssandet, men ändå!

Låt mig inte glömma hur det är att stiga upp tidigt på morgonen, snabbt klä på sig, promenera förbi några butiker och restauranger där någon står och spolar av sin lilla del av trottoaren framför entrén, gå in i ett Boulangerie (där doften av nybakat bröd slår emot en när dörren öppnas) för att köpa dagens nybakade baguette som man tar hem och äter till frukost med brieost och eventuellt lite skinka till en varm café au lait innan staden riktigt har vaknat.

Franska är så mycket mer än bara kunskapen om de ohyggligt många verbformerna. Kära alla språkgudar och språkgudinnor, hjälp mig att inte glömma det! Hjälp mig att förmedla ... glädjen.

2 kommentarer:

  1. Du låter som den franskalärare som jag aldrig fick träffa under min skoltid :)
    Grattis till dina elever!!!

    SvaraRadera
  2. Det var rart, Eva. Jag får låta mina sexor skriva en uppdatering om tre år så får vi se hur jag ligger till då. :)

    SvaraRadera