söndag 4 april 2010

Vems fel är det?

Jag funderar väldigt mycket över det just nu.
Min skyldighet som lärare är att alla mina elever når målen i mitt ämne senast när de går ut nian. Att de får minst ett G i betyg alltså. Så står det i arbetsbeskrivningen och det brukar inte vara något problem.

Men ibland sitter det långt inne. För en av mina elever var jag tvungen att nyligen skriva i ett omdöme att målen ännu inte är nådda och det efter att diverse åtgärder har satts in. Föräldrarna är förstås oroliga. Och arga. Nu är det ett år kvar till avgångsbetyget men de trodde att vi skulle ha kommit längre än så här under vårterminen i åttan.

För att nå framsteg har vi bytt det ursprungliga språkvalet till språkvalsengelska. Det ger två timmar mer engelska i veckan. Eleven har fått låna extra böcker att läsa och jobba med, endast jobba med verb och ingen annan grammatik och jag har börjat ge alla instruktioner på svenska eftersom hon har sagt att hon annars inte förstår. Jag erbjuder gensvar på fler inskickade texter och försöker få henne att prata engelska med mig (utan större framgång). Hemma tar föräldrarna ansvar för inlärningen i och med att de anställt en lärare som kommer hem en gång i veckan för att jobba med engelska. Mamman har också slutat hjälpa henne att skriva läxorna hemma, så att jag kan få en bild av hennes egen engelska. Den bild jag får är trots allt detta inte speciellt munter. Grunden är ett bristande ordförråd och det gör att förståelsen och förmågan att uttrycka sig är låg. Det ger inte G i engelska. Ännu.

Nästa steg är att eleven ska få jobba i studion med specialpedagog (och fd engelsklärare) under en av engelsktimmarna för att kunna få mer hjälp. Efter det vet jag inte vad vi mer kan göra - inom vår arbetstids ramar. Och därmed har vi kommit till min undran. OM nu denna elev inte lär sig nog med engelska för att klara nivån för G innan hon går ut nian. Vems fel är det? Mitt känns det som.

Trots allt.

2 kommentarer:

  1. Bara så att du vet, nu har jag lagt till dig i listan på www.pedagogstockholm.se (lansering 15 april) på Lärrarbloggar att inspireras av. Titta under Verktyg/ Socialamedier/Lärare som bloggar
    ;)

    SvaraRadera
  2. Det var verkligen roligt att höra!
    Nu ska jag bara försöka ...hålla mig inspirerande!

    SvaraRadera